SEO leren? - Gouden tips & Uitleg om SEO zelf te doen | Sterkon (2024)

Gebruikerservaring (UX)

Google wil uiteindelijk bezoekers de beste zoekresultaten voorschotelen. Daarom is de ervaring die bezoekers hebben op jouw website heel belangrijk voor Google. Die moet zo goed mogelijk zijn. De gebruikerservaring op je website wordt in het Engels User Experience genoemd, vaak afgekort tot UX.

User Experience is anno 2024 dé belangrijkste ranking factor voor SEO. Het is echter ook de meest allesomvattende en voor veel mensen de meest ongrijpbare factor. Om deze reden gaan we even terug naar de basis en leggen we je uit wat UX precies is en waarom het zo belangrijk is voor Google.

Wat betekent UX

User Experience wordt vaak verward met usability. Toch is er veel verschil tussen die twee. User Experience is een veel breder begrip namelijk. Volgens het bekende UX bureau Nielsen Norman, betekent UX:

UX omvat alle aspecten van de interactie die de eindgebruiker heeft met het bedrijf, de producten en diensten.

De twee vereisten voor een uitmuntende UX, zijn volgens Nielsen Norman:

  1. Exact voldoen aan behoeften van je klanten.
  2. Eenvoud en elegantie zodat je product een genot is om te gebruiken.

Hoe voldoe je aan de exacte behoeften van je klanten?

Je website moet dus voldoen aan de exacte behoeften van je (potentiële) klanten. Hoe doe je dat? Het antwoord is:

Met de juiste content!

Potentiële klanten bezoeken in feite maar voor één reden je website en dat is voor de content die jij biedt. Het is dus cruciaal dat deze content aansluit bij hun behoeften en wensen. Hoe je dit bereikt lees je verderop bij het hoofdstuk content.

Hoe zorg je ervoor dat je website een genot is om te gebruiken?

Dan blijft over dat je ervoor moet zorgen dat je website een genot is om te gebruiken. Hier spelen twee factoren een rol:

  • Grafisch design: de look and feel van je website.
  • Usability design: de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Grafisch design

Tips en advies geven over grafisch design is altijd gevaarlijk. Het is namelijk zéér tijdgevoelig. Tips die wij je nu geven, kunnen morgen alweer “achterhaald” zijn. Daarnaast is grafisch design ook zeer subjectief. Wat de een mooi vindt, vindt de ander lelijk. Beauty lies the eye of the beholder,is het Engelse spreekwoord niet voor niets.

Het kiezen van een tijdloos design is daarom de meest veilige keuze. Of dit ook jouw keuze is, laten we graag aan jou over. Weet dat wanneer je meegaat met een gewaagde trend, zoals Brutalism, je website sneller toe is aan een redesign. Een stelregel is dat je grafisch design in ieder geval nooit ten kosten mag gaan van gebruiksvriendelijkheid, laat dit nou precies zijn waar usability over gaat!

Usability design

Usability design is een heel ander verhaal. Usability gaat over de gebruiksvriendelijkheid van je website. De regels hiervoor zijn veel minder tijdgevoelig en er is weinig grijs gebied. Daarnaast ben je met behulp van user tests uitstekend in staat om de gebruiksvriendelijkheid objectief te onderzoeken.

Volgens Nielsen Norman wordt usability bepaald door vijf factoren:

  1. Het vermogen tot leren: hoe gemakkelijk is het voor gebruikers om belangrijke taken uit te voeren op je website?
  2. Efficiëntie: als gebruikers je website eenmaal kennen, hoe snel voeren ze dan taken uit?
  3. Het vermogen tot onthouden: als gebruikers jouw website een tijd niet hebben gebruikt, hoe snel zijn ze dan weer vaardig?
  4. Foutgevoeligheid: hoeveel fouten maken gebruikers op jouw website en welke gevolgen hebben deze fouten?
  5. Tevredenheid: hoe tevreden zijn gebruikers met het gebruik van je website?

Tips usability

  • De navigatie van je website is extreem belangrijk. Denk hier goed over na en vraag klanten (het liefst door middel van user tests) of ze kunnen vinden wat ze zoeken.
  • Maak gebruik van een kruimelpad. Dan geef je bezoekers een helder overzicht van de structuur van je website, van waar ze zijn en waar ze vandaan komen.
  • Maak nooit gebruik van foto carrousels of sliders die automatisch van foto wisselen.
  • Maak nooit gebruik van video’s die automatisch beginnen te spelen met geluid.
  • Analyseer je website met Google Analytics en vind zo pagina’s die onder de maat presteren. Bijvoorbeeld pagina’s met een te hoge bouncepercentage of exit percentage.

Voor meer tips over usability én User Experience verwijzen wij je graag naar het blog van Nielsen Norman.

Meet Google User Experience?

Ja! Google benadrukt met regelmaat hoe belangrijk user experience is voor het bedrijf. Dat Google UX meeneemt in het bepalen van rankings is dan ook een veilige aanname.

Het is daarom niet gek dat in veel SEO onderzoeken sterke correlaties worden gevonden tussen hoge rankings en KPI’s die iets zeggen over de ervaring van gebruikers op je website, zoals:

  • Bouncepercentage.
  • Gemiddelde sessieduur.
  • Gemiddelde aantal pagina’s per sessie.
  • CTR.

Of Google ook precies deze metrics gebruikt, dat weet niemand. Veel SEO experts geloven dat Google vooral pogo sticking en dwell time meet, omdat voor bovenstaande cijfers Google Analytics geraadpleegd moet worden. Hiervan heeft Google ooit gezegd dit niet te doen. Er zijn echter ook andere manieren om deze gegevens te achterhalen, zoals met behulp van click stream data. Overigens, niet geheel ontoevallig heeft pogo sticking veel raakvlakken met bouncepercentage en heeft dwell time veel raakvlakken met gemiddelde sessieduur.

Daarnaast is het ook goed om je te realiseren dat eigenlijk alle technische eisen die Google stelt aan een website, uiteindelijk te maken hebben met het verbeteren van de UX. Want: een website die niet optimaal werkt, heeft ook geen optimale gebruikerservaring. Denk maar eens aan de eisen die Google stelt op het gebied van mobielvriendelijkheid en laadtijd. Een slechte mobiele website geeft een slechte mobiele gebruikerservaring en een lange laadtijd, daar zit geen enkele gebruiker op te wachten.

UXO model

De gebruikerservaring is vandaag de dag zo belangrijk dat we bij het bedrijven van zoekmachine optimalisatie niet meer puur gefocust moeten zijn op de zoekmachine. Sterker nog: de zoekmachine mag niet de start zijn! Hier bedoelen we mee dat we in het contentcreatieproces uiteraard vanaf het eerste moment rekening moeten houden met SEO, maar dat het niet meer het uitgangspunt is.

Het uitgangspunt moet wel zijn: het tevreden stellen van je bezoekers en voorzien in hun behoeften. Kortom: het bieden van een uitstekende gebruikerservaring.Dit klinkt misschien gek want SEO staat tenslotte voor Search Engine Optimization. Maar Google -en hiermee ook het SEO vakgebied- heeft door de jaren heen een grote ontwikkeling meegemaakt, waardoor de letterlijke betekenis van SEO achterhaald is geraakt.

Hiermee is ook het traditionele SEO model eigenlijk verouderd. Om deze reden heeft Sterkon het UXO model ontwikkeld. UXO staat voor: User Experience Optimization. In dit model staat niet de zoekmachine, maar de gebruikerservaring centraal. Wij geloven dat dit anno 2024 de weg is naar succes in de zoekmachine, maar tegelijkertijd beter bijdraagt aan tevreden bezoekers en het behalen van je andere online marketingdoelstellingen, zoals conversie.

De pilaren van het UXO model zijn allen cruciale onderdelen van een goede User Experience (UX) en dragen hiermee bij aan SEO én online marketingsucces!

SEO leren? - Gouden tips & Uitleg om SEO zelf te doen | Sterkon (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6459

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.