Nederlanders hebben veel meer abonnementen dan ze denken (2024)

Nederland

Nederlanders hebben veel meer abonnementen dan ze denken (6)

We onderschatten massaal het aantal abonnementen dat we hebben. De meeste mensen hebben er vijf tot vijftien, maar vrijwel iedereen denkt dat ze er slechts een paar hebben. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsinstituut Nibud.

Omdat het aantal aanbieders van abonnementen toeneemt, wilde het Nibud weten hoe huishoudens ermee omgaan. Hun conclusie: we zijn er 'vrij laks' in. Volgens de stichtingonderschat 91 procent van de Nederlandse huishoudens het aantal abonnementen. De helft van de huishoudens heeft geen idee hoeveel geld ze ermee kwijt zijn per maand.

Makkelijk afsluiten

Nederlanders sluiten makkelijk nieuwe abonnementen af. Voorwaarden worden niet altijd gelezen, contracten worden vaak niet teruggevonden en 30 procent zit langer aan een abonnement vast dan de bedoeling is.

Vooral jongeren tot 25 jaar zijn gevoelig voor het afsluiten van abonnementen: ze hebben er gemiddeld zestien. 65-plussers hebben er gemiddeld negen. Ook hebben jongeren opvallend meer abonnementen op streamingdiensten, online muziek en private leaseauto’s dan de andere leeftijdsgroepen.

Checklist

Het Nibud heeft online een checklist geplaatst om er meer grip op te krijgen. Het instituutraadt Nederlanders aan om jaarlijks te controleren welke abonnementen ze hebben en of de contracten makkelijk terug te vinden zijn. Zo kunnen ze beter inschatten hoeveel abonnementen ze hebben en wat ze eraan kwijt zijn. De helft van de huishoudens heeft daar nu nog geen idee van, stelt het Nibud.

Top 5 meest afgesloten abonnementen:

  1. Combinatiepakket internet-tv-telefoon (85 procent)
  2. Mobiele telefoon met internet (76 procent)
  3. Streamingdiensten (47 procent)
  4. Loterijen (45 procent)
  5. Tijdschriften/tv-gidsen Wegenwacht (beide 41 procent )

Net binnen

Meer nieuws

Nederlanders hebben veel meer abonnementen dan ze denken (2024)

FAQs

Nederlanders hebben veel meer abonnementen dan ze denken? ›

Vrijwel iedereen, 91 procent van de Nederlandse huishoudens, onderschat het aantal abonnementen dat ze hebben. Het merendeel bezit 5 tot 15 abonnementen, maar de meeste mensen denken er slechts een paar te hebben.

Hoeveel abonnementen heeft een Nederlander gemiddeld? ›

Gemiddeld hebben huishoudens 14 abonnementen. De abonnementen die het vaakst afgesloten worden, zijn een combinatiepakket, mobiele telefoon met internet, streamingdiensten en de loterij. 99 procent van de huishoudens onderschat het aantal abonnementen dat ze hebben.

Hoe kan ik zien welke abonnementen Ik heb? ›

Uw aankopen, reserveringen en abonnementen vinden
  1. Open de app Instellingen op je apparaat en tik op Google. Je Google-account beheren.
  2. Tik bovenaan op Betalingen en abonnementen.
  3. Tik op Aankopen beheren, Abonnementen beheren of Reserveringen beheren.
  4. Selecteer een item om meer informatie te bekijken.

Wat valt er onder abonnement? ›

Steeds meer producten en diensten worden als abonnement aangeboden. Denk aan internet en televisie. Maar ook de krant, bloemen, streamingdiensten en maaltijdboxen.

Hoeveel abonnementen hebben mensen gemiddeld? ›

Nederlanders hebben gemiddeld 14 abonnementen, maar minder dan 1% schat het eigen aantal goed in. Enfin, wil het daadwerkelijk 'uit' gaan, dan moet ik niet vergeten het weer op te zeggen. En uitzoeken hoe dat moet. Nibud-onderzoek uit 2021 leert ons dat veel mensen opzien tegen het beëindigen van een abonnement.

Hoeveel abonnementen per persoon? ›

Particulier
ProviderHoeveelheid abonnementen
LebaraVijf abonnementen per adres of combinatie naam/rekeningnummer.
OdidoDrie abonnementen per persoon.
SimyoVijf abonnementen per adres of combinatie naam/rekeningnummer.
VodafoneVijf abonnementen per persoon.
6 more rows

Wat kost een abonnement op de Efteling? ›

Vergelijk de abonnementen
VoordelenClassic € 20 per maandPremium € 35 per maand
Geldigheid Toegang tot de Efteling290 dagen365 dagen
Eten, drinken en souvenirs Korting op eten, drinken en souvenirs Lees meer10% korting
Vriendentickets 50% korting op entreetickets Lees meer2 tickets4 tickets
8 more rows

Hoe duur is een abonnement op Netflix? ›

Netflix Basic: € 7,99 per maand. Netflix Standaard: € 11,99 per maand. Netflix Premium: € 15,99 per maand.

Is Reizen op saldo een abonnement? ›

Je kunt met twee verschillende soorten abonnementsvormen reizen: NS Flex of Reizen op saldo. Het grote verschil zit in de manier waarop je je reizen betaalt. Bij NS Flex betaal je achteraf voor je ritten. Bij Reizen op saldo zet je voordat je in de trein stapt saldo op je OV-chipkaart.

Kan je een 2 jarig abonnement opzeggen? ›

De wet heeft als uitgangspunt dat met een consument een overeenkomst voor maximaal 1 jaar mag worden aangegaan. Maar als het gaat om een overeenkomst met een looptijd van bijvoorbeeld 2 jaar, dan is dat toegestaan als je na het eerste jaar maandelijks kunt opzeggen.

Kan je een abonnement altijd opzeggen? ›

Als u een abonnement heeft zonder einddatum, kunt u altijd opzeggen. Er geldt wel een opzegtermijn. Krijgt u uw tijdschrift of krant minstens 1 keer per maand? Dan is de opzegtermijn maximaal 1 maand.

Kan je een jaarabonnement opzeggen? ›

Heb je een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld een jaar, dan zit je daaraan vast. Je kunt vragen aan het bedrijf of je eerder mag stoppen. Maar daar heb je geen recht op. Staat het bedrijf eerdere opzegging toe, dan kan het een opzegvergoeding vragen.

Hoeveel kost een gemiddelde abonnement? ›

De meeste Nederlanders zijn maandelijks tussen de 51 en 100 euro kwijt aan verschillende abonnementen. Een groot deel betaalt echter nog meer, waardoor het gemiddelde uitkomt op 149 euro per persoon.

Hoeveel geld geeft de gemiddelde Nederlander uit per jaar? ›

Gemiddeld besteedt een Nederlands huishouden jaarlijks 35.000 euro, blijkt uit het rapport Nederland in cijfers 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoeveel geeft de gemiddelde Nederlander maandelijks uit? ›

Gemiddelde uitgaven per maand

32% geeft maandelijks tussen de € 1000,- en €1499,- uit aan vaste lasten. Waar deze kosten allemaal uit kunnen bestaan? We hebben ze voor je op een rijtje gezet: Hypotheek: 38% van de Nederlanders geeft maandelijks een bedrag tussen de € 200,- en € 599,- uit om de hypotheek af te betalen.

Hoeveel geeft de gemiddelde Nederlander uit per maand? ›

Wij verdienen samen 4550 euro en 1923 euro daarvan gaat naar vaste lasten, dat is inclusief (voor ons een heel ruim budget) 500 euro voor boodschappen. Volgens het Nibud verdient een gemiddeld gezin €1861 per maand en zijn de uitgaven van een gemiddeld gezin €1797 per maand.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5324

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.