De Vlinderstichting | Libellen (2024)

Libellen

Wist je dat libellen voor hun voortplanting afhankelijk zijn van water? En dat ze de beste vliegers van het insectenrijk zijn, met snelheden tot wel 60 kilometer per uur? Lees alles wat je wil weten over libellen.

Alles over libellen

Zoeken

Vul (een gedeelte van) de naam van de libel in die je zoekt.

Weet je niet wat je gezien hebt? Bekijk de families.

Libellen herkennen

Lantaarntje, vuurjuffer, glassnijder, paardenbijter, platbuik, glazenmaker… Libellen hebben de meest exotische namen. Benieuwd welke libel jij gezien hebt?

Libellen herkennen

Uitgelicht

In Nederland leven meer dan 70 verschillende libellensoorten. Elke week zetten we er een in het zonnetje.

De Vlinderstichting | Libellen (1)

speerwaterjuffer
Coenagrion hastulatum

Zeer kritische soort van licht gebufferde vennen en randen van hoogveen.

Meer informatie

Quicklinks

De Vlinderstichting | Libellen (2024)

FAQs

De Vlinderstichting | Libellen? ›

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen. Maar het gaat niet goed met ze. Het net opgerichte Vlinderstichting-beschermingsfonds moet vlinder- en insectensterfte tegengaan.

Wat is de Vlinderstichting? ›

De Vlinderstichting doet onderzoek en geeft adviezen over beleid en beheer, zodat de leefomstandigheden van vlinders en libellen verbeteren. Hierdoor worden overlevingskansen van vlinders en libellen vergroot en bedreigde soorten beschermd.

Hoe paren juffers? ›

Vrouwtjes die zich in de buurt van het water wagen, worden direct door een mannetje gegrepen voor de paring. Dit doet hij door met zijn achterlijfsaanhangselen het vrouwtje beet te pakken bij het halsschild (juffers) of achter de kop (libellen). Vaak gaat dit gepaard met een worsteling in de lucht.

Waar woont de Libelle? ›

Poelen, sloten, plassen, kanalen en andere (vrijwel) stilstaande wateren herbergen een brede keur aan libellensoorten. Dit zijn echter voornamelijk algemene soorten, die in veel verschillende watertypen voorkomen. Een uitzondering hierop vormen ondiepe, recent ontstane wateren en ondiepe kwelplasjes.

Hoe oud wordt een Juffer? ›

Juffers leven gemiddeld korter dan 'echte' libellen. De bruine en noordse winterjuffer vormen hierop een uitzondering. Dit zijn de enige twee soorten in Nederland die als imago overwinteren, waardoor ze zo'n acht maanden oud kunnen worden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6293

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.