De grootste libel van Nederland - Vroege Vogels - BNNVARA (2024)

Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

17-06-2016

leestijd 1 minuten

1065

keer bekeken

De grootste libel van Nederland - Vroege Vogels - BNNVARA (3)

Met maximaal 8,5 centimeter is degewone bronlibel de grootste libel van Nederland. Dezezeer zeldzame soort is net iets groter dan de veel algemenere grote keizerslibel. Gewone bronlibellen hebben een opvallende geel-zwarte tekening en felgroene ogen. Waar en wanneer kun je ze tegenkomen?

De grootste libel van Nederland - Vroege Vogels - BNNVARA (4)

Op zoek naar de bron

De gewone bronlibel vind jevoornamelijklangs bronnen en schone beekjesin de provincies Limburg en Noord-Brabant.De vliegtijd is van eind mei tot en met eind augustus, maar van eind juni tot midden juli heb je de grootste kans om er een tegen te komen.Als je er een ziet, is het meestal eenpatrouillerendmannetje die rustig heen en weer vliegt boven een beek. Zo laat hij andere mannen zien dat dit deel van de beek zijn territorium is.

Ook kun je bronlibellen in het bos tegenkomen. Dat is de plek waar ze meestal paren. Het vrouwtje gaat vervolgens alleen terug naar de beek om de eieren af te zetten. Terwijl ze in een verticale houding boven het water vliegt,prikt ze de eitjes met een op-en-neergaande beweging in het substraat van de beek. Zo voorkomt ze dat de eitjes met de stroming wegdrijven. Het leggen gebeurt midden overdag, vaak op schaduwrijke plekken onder de struiken.

Op jacht

Tot slot kun je gewone bronlibellen ook tegenkomen terwijl ze op jacht zijn. Ze jagen op zonnige plekken in de buurt van bos, bijvoorbeeld langs bosranden of boven bospaden. Ze vliegen hierbij erg snel en vaak op meerdere meters hoogte.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

De grootste libel van Nederland - Vroege Vogels - BNNVARA (5)

/1500

Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

De grootste libel van Nederland - Vroege Vogels - BNNVARA (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6234

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.