10 dingen die je moet weten over libellen (2024)

Met de zomer in aantocht verschijnen er ook weer ronkende libellen op het toneel. Met hun zoemende vleugels helikopteren ze over het water en soms zie je hen zelfs in een ‘tandem’ vliegen. In dit artikel ontrafelen we alle geheimen over deze mysterieuze natuurbewoners.

1. België telt 72 libellensoorten

De laatste keer dat iemand de moeite deed om al onze libellen te tellen, was in 2015. Toen passeerden 70 soorten de revue. Ondertussen heetten we nog twee nieuwkomers welkom: In 2016 kwam de Oostelijke witsnuitlibel in de Genkse Maten aanwaaien en in datzelfde jaar werd een Witpuntoeverlibel gespot in de Famenne.

2. Van klein naar groot

Libellen heb je in ‘t mini en in ‘t maxi, en alles daartussenin. De dwergjuffer is de allerkleinste en wordt niet groter dan 2 cm (spanwijdte 2,5 cm). De reus onder onze libellen is met een lengte van 8,5 cm de gewone bronlibel, maar qua spanwijdte spant de grote keizerlibel de kroon met een record van 10,5 cm.

10 dingen die je moet weten over libellen (1)
Dwergjuffer

3. Waterjuffer is ook libel

Hou je vast, want hier wordt het ingewikkeld. Ja, een waterjuffer is ook een libel. Ze behoort tot de orde van de ‘Odonata’ of libellen. In die orde zitten ook de ‘echte libellen’, die we meestal gewoon ‘libel’ noemen. Kan jij nog volgen?

4. Het verschil tussen waterjuffers en echte libellen

Nu je weet wat het taxonomische verschil is, ben je uiteraard benieuwd naar de échte verschillen tussen juffer en libel. Juffers hebben een slank lichaam, bijna zo fijn als een dikke naald. Ze hebben vier dezelfde vleugels waarmee ze rustig vliegen. Echte libellen zijn steviger gebouwd, hun achtervleugels zijn breder dan de voorvleugels en ze vliegen snel en behendig.

10 dingen die je moet weten over libellen (2)
Gewone bronlibel

5. Meer dan de helft van haar leven brengt de libel onder water door

Voor ons worden ze pas zichtbaar wanneer ze een ‘imago’ worden, een volwassen, vliegend insect. Maar het grootste deel van haar leven brengen libellen onder water door. Daar komen zeuit het ei en groeienze op als larve. Het larvestadium duurt soms meerdere jaren, tijdens dewelke de larven zich vooral bezighoudenmet eten, eten en - welja - eten.

6. Het libellenleven is kort

Wanneer de larve klaar is voor haar grote metamorfose, verlaat ze het water. Ze klimt enkele tientallen centimeters omhoog, werpt haar infantiele huid af en begint aan haar volwassen, vruchtbare leven. Dat is meestal maar van korte duur: na enkele weken tot maanden zit haar levenstaak erop. Er zijn slechts enkele soorten die eenmalig als imago overwinteren.

10 dingen die je moet weten over libellen (3)
Vuurlibel

7. Libellen eten insecten

Libellen in je tuin zijn een zegen tegen muggenplagen. Daarnaast eten ze ook andere kleine insecten zoals vliegen en microvlinders. Grotere libellensoorten durven ook wel een een vlinder of een andere libel schaken. Als larve, eet de libel onderwaterinsecten en andere kleine waterdiertjes.

8. Libellen bijten of steken niet

Van libellen hoef je écht niet bang te zijn. Ze hebben geen angel, steken kunnen ze dus niet. Met hun monddelen zijn ze in staat kleine insecten te verorberen, maar die zijn meestal niet sterk genoeg om ook doorheen een dikke mensenhuid te geraken. Alleen de allergrootste libellen kunnen ons fysiek aan, maar gebruiken hun mond nooit als verdedigingsmiddel. Je moet al pestend met je vinger in hun neus staan poken, vooraleer ze hun kaken in je huid planten.

10 dingen die je moet weten over libellen (4)
Azuurjuffers

9. Kamasutra voor libellen

Twee libellen die aan elkaar vast hangen, vormen geen siamese tweeling. Ze zijn bezig met de voortplanting, die er niet altijd zacht aan toe gaat. Het mannetje grijpt het vrouwtje achter de kop met zijn achterlijf, waarna ze verplicht is achter hem aan te vliegen. Wanneer ze op haar beurt het achterlijf naar de onderzijde van het mannetje brengt, ontstaat het typische ‘libellenhart’. Pikant detail: meneer libel verwijdert eerst het sperma van zijn voorgangers, vooraleer hij zijn eigen zaadcellen deponeert.

10. Acrobatisch eieren leggen

De eieren van de libel hebben water nodig om zich te kunnen ontwikkelen, maar de libel kan zelf niet zwemmen. Dus doopt ze haar achterlijfje op en neer in het water, om de eitjes al dansend in het slib achter te laten. Kijk hier hoe die ‘naaimachine van onze natuur’ de klus klaart!

Meer over

Alle artikels Zoet Water

Gerelateerde artikels

9 april 2020 Bronlibel vs. Watervlo Verrassingsaanval van een toekomstige libel Het grootste deel van het leven van onze bronlibel, brengt ze onder water door, ingegraven als larve. Klaar voor voorbij zwemmende snacks.
15 augustus 2019 Acrobatische bronlibel Door op en neer te bewegen, legt de acrobatische bronlibel eitjes af in de zanderige bodem van de rivier.
1 mei 2020 De larve van de bronlibel in Iedereen Beroemd De larve van de bronlibel komt uit zijn winterslaap en hij heeft honger. Hij graaft zich in en wacht geduldig op het juiste moment om zijn prooi binnen te halen.
10 dingen die je moet weten over libellen (2024)

FAQs

10 dingen die je moet weten over libellen? ›

Een libel heeft niet twee, maar vijf ogen. Zijn twee grote ogen liggen tegen elkaar aan bovenaan zijn kop, en leveren een panoramisch zicht op van vrijwel 360 graden.

Hoeveel ogen heeft een libel? ›

Een libel heeft niet twee, maar vijf ogen. Zijn twee grote ogen liggen tegen elkaar aan bovenaan zijn kop, en leveren een panoramisch zicht op van vrijwel 360 graden.

Wat is het nut van een libel? ›

Libellen eten allerlei kleine en meestal vliegende insecten: muggen, vliegjes, motjes, enzovoorts. Soms vangen ze ook grotere insecten, zoals vlinders en elkaar... Libellenlarven eten onder water allerlei waterbeestjes die kleiner zijn dan zijzelf. Dit varieert van watervlooien tot kleine visjes.

Hoelang kan een libelle leven? ›

De levensduur van volwassen libellen bedraagt bij de meeste soorten gemiddeld ongeveer zes tot acht weken. Bepaalde soorten leven echter niet langer dan twee weken.

Wat eet een libel allemaal? ›

In de natuur eten libellen andere insecten zoals muggen, vliegen en motten en staan ze zelf op het menu van vogels, vissen, kikkers, salamanders, hagedissen, wespen, andere libellen en spinnen. Boomvalken en kwikstaarten zijn zelfs gespecialiseerd in het vangen van libellen.

Waarom heeft een libelle 4 vleugels? ›

Libellen zijn dankzij hun ogen en de 4 vleugels die los van elkaar kunnen aangestuurd worden, zeer behendig in de lucht. Dit stelt hen in staat om in bijna elke richting te vliegen, zelfs achteruit, verticaal opstijgen of zo goed als stil hangen in de lucht, alles is mogelijk.

Wat is de vijand van de libel? ›

Vijanden van volwassen libellen zijn voornamelijk vogels, insectenetende zoogdieren en kikkers. Vogels die graag libellen eten zijn onder andere bijeneters, boomvalken en zwaluwen.

Kan een libelle bijten? ›

Libellen bijten of steken niet

Ze hebben geen angel, steken kunnen ze dus niet.

Wat doen libellen bij mensen? ›

Als je een grote libel, bijvoorbeeld de grote keizerlibel, vangt en je vinger tegen de kaken aanlegt, kan de libel als reflex happende bewegingen gaan maken. Het is echter niet aan te raden om dit uit te proberen, omdat je de libel gemakkelijk kunt beschadigen of verwonden.

Hoeveel vleugels heeft een libel? ›

Alle volwassen libellen (dus ook de juffers) hebben de volgende kenmerken met elkaar gemeen: twee paar stevige, niet-opvouwbare vleugels, met een dicht netwerk van vleugeladers.

Wat is een libelle in het Engels? ›

libelle {de}

dragonfly {znw.}

Kan een libelle zwemmen? ›

Libellen leggen hun eitjes in het water. Daar komt heel wat acrobatiek bij kijken, want libellen zelf kunnen niet zwemmen.

Hoe groot is de grootste Libelle? ›

De grote keizerlibel is de grootste vertegenwoordiger van de glazenmakerfamilie. Het is in België en Nederland na de zeer zeldzame gewone bronlibel (Cordulegaster boltonii) de grootste libel. De lichaamslengte van volwassen dieren ligt tussen 64 en 84 millimeter.

Hoe veel ogen heeft een vlieg? ›

De kop A van de huisvlieg is direct te herkennen aan de twee grote, vermiljoenrode ogen, elk bestaande uit een groot aantal kleinere suboogjes. De ogen worden daarom ook samengestelde ogen of facetogen 1 genoemd. De facetogen bestaan uit ongeveer 4000 kleine individuele oogjes die de ommatidiën worden genoemd.

Hoeveel ogen heeft een insect? ›

Insecten hebben samengestelde ogen (facetogen) aan de zijkant van de kop. Soms zijn er daarnaast drie enkelvoudige ogen (bij- of puntogen) op het voorhoofd aanwezig.

Hoe kijkt een vlinder? ›

Insecten zien met die facetoogjes bijna overal om zich heen, ook van achter zich. Men vermoedt dat insecten met facetogen wat minder scherp zien dan wij maar wel heel goed zijn in het ontdekken van bewegingen. Ze hebben 'snellere' ogen waardoor een beeldwisseling van tot 200 à 300 keer per seconde nog opvalt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6399

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.